Tips & Nyheter

Hur använder man en felkodsläsare?

Hur använder man en felkodsläsare?

Guide: Lär dig använda en felkodsläsare

En felkodsläsare är ett användbart och smart verktyg som på ett effektivt sätt hjälper dig hitta problem med din bil. Felkodsläsaren läser av bilens felminne och visar felkoder som påvisar vad som är fel med bilen. Här är en kort guide för hur en felkodsläsare fungerar:

Så här gör du:

Steg 1. Hitta OBD2-uttaget

Först ska du hitta uttaget där man kopplar in felkodsläsaren. OBD2-uttaget brukar finnas under instrumentbrädan, nära rattstången. Det är ett 16-pin rektangulärt uttag. Enligt reglerna måste uttaget sitta max 1m från rattens mittpunkt. OBD2 uttaget kan sitta bakom plastluckor, paneler osv men dessa måste gå att ta bort för hand utan verktyg.

Steg 2. Anslut felkodsläsaren

Koppla in felkodsläsaren i OBD2-uttaget. Om du har en trådlös modell (bluetooth), anslut den och koppla upp via en app i mobilen.

Steg 3. Sätt på tändningen

Sätt bilen i tändningsläge, har du traditionell nyckel är högsta tändningsläget innan start. På bilar med startknapp så ska du hålla inne startknappen, utan några pedaler nedtryckta i 5 sek. Då hamnar du i korrekt tändningsläge.

Steg 4. Läs av felkoder

Nu är du redo att läsa av felkoderna i felkodsläsaren. Följ instruktionerna på felkodsläsarens skärm eller i appen. Antingen väljer du att läsa felkoder från ett utvalt system exempelvis ABS eller så gör du en hel scanning på bilens samtliga system.


Vad betyder felkoderna?

Varje felkod har en specifik betydelse och orsak till att de visas.

  • Felkodläsare presenterar felkoden i klartext inkl sifferkod.
  • Det finns fyra olika typer av OBD-II-koder - P, B, C och U. P står för drivlinan (motor och växellåda), B för kaross, C för chassi och U för nätverks- och ledningssystem. Om ECU:n beordrar att kontrollampan för motorn ska tändas, finns det alltid minst en P0-kod lagrad. Ibland finns det dock ”väntande koder”, vilket är OBD-koder som inte beordrar kontrollampan att tändas och som orsakas av intermittenta fel. ECU:n rensar dessa koder om den inte hittar koden efter en tid på 40 uppvärmningscykler (den tid det tar för en motor att värmas upp till driftstemperatur).

Läs vår guide som listar vanliga felkoder ›


Åtgärda felkodernas problem

När du vet vad som är fel bör du fixa problemet och återställa felkoden. För att åtgärda felkoder kan du:

  • Försöka fixa problemet själv.
  • Ta bilen till en verkstad och visa felkoderna, så att de kan åtgärda problemet.

Kan jag radera felkoder?

Ja, felkodsläsaren kan radera felkoder efter att du har åtgärdat problemet. Men om felet kvarstår kommer koden ofta tillbaka direkt eller efter en tid.


Kommentarer

Bli först att kommentera:
Namn:
E-postadress (publiceras ej):
Inga kommentarer
Logga in